Ananasy
Od dwudziestu lat światowy rynek ananasów odnotowuje dynamiczne tempo wzrostu. Od 1998 r. produkcja tych owoców wzrosła o blisko 50 proc. Częściowo wynika to z popularności nowych odmian ananasów typu Gold, charakteryzujących się wyższą zawartością cukru, atrakcyjnym smakiem i barwą, a także bardzo stabilnym poziomem jakości.
Większość świeżych ananasów sprzedawanych na światowym rynku pochodzi z Ameryki Łacińskiej, z czego 75 proc. upraw przypada na Kostarykę. Uprawy są prowadzone na wielką skalę, a jednorodne gatunkowo plantacje należą do małej liczby krajowych i międzynarodowych firm z branży owocowej.
O ile światowy łańcuch dostaw był wcześniej zdominowany przez duże firmy owocowe, takie jak Del Monte, Dole, Fyffes czy Chiquita, w ciągu ostatnich 10 lat znacznie zwiększyła się siła dużych sieci handlowych. Obecnie to właśnie tym sieciom przypada większa część (41 proc.) ceny detalicznej ananasów. Udział ten stale rośnie ponieważ sieci te starają się coraz częściej kupować ananasy bezpośrednio od producentów, z pominięciem międzynarodowych firm.
Ile dostają pracownicy?
Pracownicy zajmujący się uprawą ananasów otrzymują bardzo małą część końcowej ceny – na nich przypada zaledwie 4 proc. ceny detalicznej tych owoców. Jednocześnie warunki ich pracy z reguły są bardzo złe. Na porządku dziennym są głodowe zarobki, długi czas pracy, represje wobec związków zawodowych, dyskryminacja ze względu na płeć oraz problemy zdrowotne wynikające z kontaktu z toksycznymi środkami chemicznymi. Przemysł ananasowy odpowiada również za znaczące szkody w środowisku naturalnym w krajach, w których są one uprawiane.
„Lepsze” ananasy?
W branży upraw ananasów można znaleźć przykłady pozytywnych praktyk społecznych i ekologicznych. Takim przykładem mogą być np. drobni producenci posiadający certyfikaty Sprawiedliwego Handlu oraz certyfikaty upraw ekologicznych (np. Organic) z północy Kostaryki i z Ghany. Jednakże drobni producenci stanowią mniejszość w tej branży, która zdominowana jest przez kilka potężnych międzynarodowych firm owocowych.